Link Link Link Link Link Link

Arkiv mned: april 2012

Sunnyday

Publisert: 29.04.2012 @ 21:57 Kategori: helg Kommentarer: 2God søndagskveld! Dagen har vært solfylt, og veldig fin. Gått tur, ligget og sløvet i sola, og ikke minst så har jeg danset med ei venninne. Har lenge hatt lyst til å starte å danse igjen, og i går fant jeg ut at det virkelig var på tide. Mille stilte opp, og lærte meg en dans så jeg kunne få følt litt på dansegleden igjen i dag. Det var herlig! 

Ellers har helgen vært rolig og avslappende, humøret har steget i takt med solen så nå føler jeg meg heldigvis som meg selv igjen! Rare greier disse nedturene altså, takk og lov for støtte og kjærlighet fra sjokoladen(Og ikke minst de rundt, da). 

Hvordan har deres helg vært? Eller jeg mener, hvordan har den vært hittil? Fri til onsdag er ikke feil altså, faktisk ganske deilig.. Selvom jeg selvfølgelig må tidlig opp i morgen, alikevel. 

Nyt de ekstra fridagene, eller resten av kvelden for dere som jobber i morgen.
Catharina Adele 

 

Syk av å være for sunn?

Publisert: 28.04.2012 @ 23:24 Kategori: Trening/kosthold Kommentarer: 9

For noen uker siden, skrev jeg en artikkel i norsken. Her valgte jeg et tema jeg synes er viktig at alle jenter leser om i dagens sunnhetfokus, spesielt nå som det er snakk om jakten på sommerkroppen. Lovet dere et slikt innlegg en stund nå, så da har jeg tatt denne artikkelen, og skrevet den om til et passende blogg innlegg. Dette er et langt innlegg, men også er viktig et om du spør meg. 

 

Spis mer frukt, drikk tre liter vann, kutt ut sukker, tren hver dag, fett er bra, karbohydrater gjør deg feit.
Rådene om hvordan man skal leve et sunt liv har ingen grenser. I dagens samfunn er fokuset om helse større enn noen gang, og det er lett å bli forvirret midt oppi alle rådene. Overalt hvor man ser og leser, står det forskjellige tips om hvordan man kan få et bedre og sunnere liv. Hvordan man kan miste overflødig vekt, eller bare rense kroppen. Men når går egentlig grensen til at fokuset blir for stort? Skal fokuset bli så stort at sunnhet blir en besettelse? Kan man faktisk bli syk av å være for sunn?

Denne helsetrenden som pågår nå, har ikke bare positive sider. Tvert imot så er det mange som er blitt syke av det. En ny spiseforstyrrelse er helsetrendens bakside, og den går ut på å bli sykelig opptatt av å være sunn. Den lyder av navnet ortoreksi, og mest utsatt er unge ressurssterke jenter.

Ortoreksi er en spiseforstyrrelse som skiller seg ut fra de andre, da det ikke er om å gjøre å bli tynnes mulig, men sunnest mulig. Det starter ofte med at en kun er opptatt av trening og kosthold, kanskje skal man bare miste overflødigheter i en periode, men så utvikles det gjerne til at man lager seg egne taker om hva som er sunt og hva som ikke. Ofte uten at man merker det selv. Det er vanlig å lage sine egne dietter, regler og ritualer som man blir sterkt opptatt av. All mat må være ren, plettfri og ikke minst nyttig for kroppen.

?Men hva er så galt med å spise sunt? Jeg unngår jo bare fett, sukker, karbohydrater og ikke-økologisk mat?? Er noe en ortorektiker gjerne kunne ha sagt.

Flere undersøkelser viser til at det ofte er jenter fra middel- og overklassen som blir oftest rammet. Mange føler at de blir dratt i alle veier, og de sliter seg gjerne helt ut for å tilfredsstille kravene til flinkhetsidealet. Dette kan føre til spiseforstyrrelser, ensomhet eller til og med selvmordsforsøk om man ikke føler at man er flink nok. Professor Henriette Øien, seniorrådviger i ernæringsavdelingen i Helsedirektoratet er ikke overrasket. Hun snakker om hvordan presset om å være slanke og lekre er større for jenter enn for gutter, selv om dette kanskje er i ferd med å endres noe. Hun mener også at det er viktig å fortelle jentene at det er fint å være sunn, men at det å være sunn også er å kunne unne seg et kakestykke i ny og ne uten at dette skal ha noe å si for psyken. 

 

Om du er redd for å få ortoreksi, og lurer på hva du bør se etter, er dette noen faresignaler:

- Om du planlegger måltidene flere dager i forveien, og  tenker mye på dagens matinntak.

- Om du er besatt av sunn mat.

- Om matglede blir at ernæringsverdiene er riktige.

- Om du får dårlig samvittighet for veldig lite. 

- Om det er vanskelig for deg å være sosial, eller å gå ut å spise fordi du føler du er nødt til å spise noe du ikke vil. 

 
Dette vil da si at ja, fokuset kan bli så stort at det kan ta overhånd. Ja, man kan bli syk av å være for sunn. Så pass på, sunnheten kan plutselig bli farlig og ødeleggende istedenfor å gjøre deg vel. Hold øynene åpne, vær ærlig med deg selv og unn deg noe som ikke er så sunt innimellom. Det er dette som gjør deg til et sunt, og lykkelig menneske. For hvem er vel lykkelige om de aldri unner seg noe godt, isolerer seg fra andre og er besatt av trening og sunn mat? Nei, det kan ikke jeg tro at noen er. Det er så mye annet som er viktigere her i livet, og jeg er helt sikker på at du vil angre senere om du bruker opp ungdomstiden, den beste tiden i livet, på sunnhet og trening. 

Kilder:

http://www.ung.no/mat/1025_Syk_av_å_være_for_sunn.html

Her skriver jeg også fra egne erfaringer. I en liten periode for noen år siden hadde jeg så liten selvtillit at fokuset om sunnhet og trening tok helt overhånd. Jeg ble helt fra meg om jeg "sprakk" og spiste en sjokoladebit mer enn planlagt, eller om jeg ikke rakk en planlagt treningsøkt. Om noen kommenterte overdreven trening ble jeg rett og slett dødssint, og sa de ikke visste hva de snakket om. Og jo, jeg spiste fremdeles godteri, men om jeg skulle det måtte jeg forbrede meg på det, og ligge i kaloriunderskudd flere dager før om det skulle gå greit. Likevel fikk jeg verdens verste samvittighet etterpå, og var nødt til å trene dagen etter.

Heldigvis var det ikke mange mnd jeg hadde dette. Jeg så det heldigvis ganske fort selv, pluss at mine foreldre var der og hjalp meg ufattelig mye. Grunnen til at jeg faktisk skriver dette her nå, er fordi jeg vil hjelpe kommende/eller nåværende ortorektikere. For i dag er jeg meg selv igjen. Jeg spiser hva jeg vil, og jeg kan ikke huske sist jeg hadde et snev av dårlig samvittighet. Jeg har et godt forhold til egen kropp, og har lært å akseptere meg selv. Og vet du hva? Det er verdens beste følelse. Å ha overvunnet så sterke tvangstanker var en prosess i seg selv, og jeg unner ingen å gå igjennom det. En gedigen takk til foreldre, og kjæresten som hjalp meg gjennom de siste tankene før "befrielse".   

Så vær så snill. Om du har lest igjennom dette tenker du sikkert at dette ikke vil skje med deg. Men tro meg, plutselig er tankene der enten du vil eller ikke. Nesten skremmende og tenke på hvor fort slikt kan oppstå. Vi jenter skal ha litt ekstra på kroppen, vi skal jo bære barn! Tenk også over denne setningen: Om du ikke er glad i deg selv nå, hvor stor er sjangsen for at du vil være det om -5 kg? Trolig veldig liten. Faktisk så blir hjernen helt forskrudd når man har for liten fettprosent, pluss at pupper også forsvinner.. Så om du tenker at fettet på kroppen unntatt puppene vil bli borte så må du tro om igjen. Puppene går det gjerne ut over først! Om du har et mål er det flott, bare tenk igjennom hvordan du vil nå det og hva du vil oppnå med det.  

Om det er noen flere spørsmål er det lov å spørre, jeg vil bare hjelpe. 

Med dette sier jeg god natt, og håper alle har kost seg denne lørdagskvelden. Ingen dårlig samvittighet etter kveldens godsaker, eller hva?
Catharina Adele

 

Sunny saturday

Publisert: 28.04.2012 @ 14:25 Kategori: helg Kommentarer: 5


Smil. Smil selv om ting går deg i mot. Smil til de som bryr seg om deg når verden er litt trist. Smil til solen som lyser opp dagen. Smil til livet og det fine det inneholder. Smil til de fine små lykkene som kommer i løpet av dagen, som man som oftest ikke legger merke til. Smil til sjokoladen, som gjør meg glad og energifull når jeg egentlig er det helt motsatte. Smil, og gjør dagen til en bra dag selv om den startet med et tungt sinn. Smil og tunge tider vil vende om til lyse når du minst venter det. 

Ha en super dag! Det er sol, blå himmel og deilig temperatur. Jeg vet hva lille jenta skal gjøre i dag ihvertfall. Jeg skal gå langturen min i solskinn før jeg skal slikke litt d-vitaminer. Resten vet jeg ikke, tar det som det kommer.. Kos dere i dag!
Catharina Adele 

Blondies og Fluffecookies

Publisert: 28.04.2012 @ 00:35 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 3

Neon fraværende dager har gått, - igjen. Humør og motivasjon er ikke på topp av forskjellige grunner om dagen, og da blir jeg litt giddalaus ellers også. Da denne bloggen er om den positive siden av meg, er det også noe naturlig å holde seg unna i slike stunder som nå. Men i går brukte jeg terapi på kjøkkenet, nemlig baking. Ellers er terapi for meg som vanlig trening, selv om jeg faktisk er litt sjanglette når det gjelder trening om dagen også. 

Lagde fluffecookies med sjokoladesmak.. Lave på kalorier for dere som bryr dere om slikt, luftige og gode. Spesielt med skyr, syltetøy eller sjokoladepålegg oppå!
Oppskrift

3 eggehvitter
10 g fiberfin 
6 g kakao
3 ss sukrin
5 g mandel/kokosmel
Steviadråper/vaniljeessens

Stivpisk eggehvittene, og tilsett resten av ingrediensene forsiktig slik at luften ikke blir helt borte. Lag ca 6 platter på et bakepapir, og stek i ca 12 minutter. Mousse lignende, og gode. Kan denne oppskriften i hode nå, husker ikke hvor jeg fant den lenger..
 

Også slo jeg på strotromma med noe helt nytt noe. Nemlig Blondies! Det er hovedsakelig lyse brownies, for dere som ikke vet dette. Og vet dere hva hovedingrediensen er her? Kikerter! 

Oppskrift

1 boks kikerter(drennert og skylt)
3/4 ts bakepulver
1/8 ts salt
2 dl sukrin
2 ss sirup/bananmos, eller syltetøy som jeg brukte)
2 dadler uten sten (kan sløyfes om du synes deigen er søt nok)
1-2 ts vaniljeekstrakt
3 ss nøttesmør eller annen fettkilde
sjokoladeknapper/rosiner/nøtter/krydder etter smak. Jeg brukte kanel og rosiner, mmm..

Bland sammen alle ingrediensene i en food prosessor til det er en jevn masse, tilsett sjokolade eller annen snaks og fordel i en liten form på ca 8*8cm. Stek på ca 175 grader i 35-40 minutter. 

Fudge lignende og veldig smakfull! Sunne og magre blondies du kan nyte med den beste samvittighet! Nam. Jeg liker mine heller for bløte enn for tørre, så min regel er å steke ting for lite enn for lenge.. Tørt er ikke godt, uansett! 


Som du ser, veldig bløte ble disse.. Brukte nok litt for liten form, men jeg synes det var nydelig! Selvfølgelig ikke lik smak som kake bakt på vanlig mel, men absolutt en god erstatter for min del. 

Kanskje dere hører mer fra meg i morgen. Utrolig hva en nattesøvn kan gjøre! Nå er det til og med langhelg, så det er absolutt ikke feil.. 
God natt søte! Lover dere dette livsstilsinnlegget med tanke på sommerformen og greier og greier.. Snart. 
Catharina Adele
 

Green Monster

Publisert: 25.04.2012 @ 11:37 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 8Monster smoothie
1/4 ananas
10 cm agurk
1 neve spinat
1/2 banan
1 skvett eple og mangojuice
1/2 ts phsyllum for mer tykkelse(trengs ikke)

Blend, og nyt.. Søt, mild og go'. 
Kjær barn, mange navn. Fint for unger også, morsomt å drikke "Shrek" smoothie osv.


Her har jeg gojibær, og hemp/greens granola som jeg kjøpte her om dagen.. Masse supermat og protein, fri for gluten, nøtter, melk osv osv. Spiser den som vanlig med skje, finnes ikke bedre enn smoothie"grøt". Ved siden av ble det lapper i dag.. Når man har hjemmejobbing må man utnytte muligheten for å lage seg noe ekstra godt! Her når to av de var ferdig.. Serverte med skyr, sukkerfritt syltetøy og sjokoladepålegg uten sukker. Moms!

Håper alle har hatt en fin start på denne onsdagen! Her blåser det noe inni granskauen i dag, men jeg koser meg inne med varm drikke og macjobbing. Nå er det på tide med en kaffelatte og litt skolejobb, før jeg tar en tur på mølla senere.. Nyt dagen.
Catharina Adele 

Monday

Publisert: 23.04.2012 @ 12:11 Kategori: hverdags Kommentarer: 14

Mandag. 

Skolemotivasjon er noe forsvunnet, og jeg sitter her rastløs og venter på lunsj. Magen skriker og bena rister. Dilemma.
Fortsetter å tenke positivt, for tross alt så liker jeg mennesker som smiler når det regner. Mandagen er så fri, den kan bli så bra, det er bare DU som bestemmer, DU som avgjør om uke 17 starter bra. It's all in your head. 

Ønsker alle en flott start til tross for regn og grått vær, smil og spre glede til de rundt deg så kanskje du får det tilbake!
Om ikke lenge planlegger jeg et innlegg om noe jeg skrev om i en norsklevering for en stund siden, noe som jeg tror kan være ganske aktuelt på en slik livsstilsblogg som denne. Spesielt nå i disse tider frem mot sommeren.

Nå vil magen ha mat. 
Catharina Adele 

Søndagsmysen

Publisert: 22.04.2012 @ 23:17 Kategori: helg Kommentarer: 1
Noen av helgens mange godsaker! Tørket frukt/bær, melon, druer, jordbær og hjemmelaget yoghurt/smoothieis er noe av det sunnere jeg har spist, og har bilde av.. Dere skjønner det at jeg ikke rekker å ta bilde av alt jeg skal spise, magen vil jo ha det! Ellers har det som vanlig blitt masse sjokolade, yoghurtnøtter og andre nøtter, hjemmelaget marshmallows.. OSV. 

Føler meg en smule matglad når jeg sitter med tre skåler digg, og de rundt meg med ingenting. Men det går så bra, så. Moms moms:)  Hva har dere kost dere med i helgen?
Nå venter sengen, før en ny uke er i gang. Jeg for min del føler meg ikke helt klar, men håper og skal prøve å få til en knall uke. Det er hva man gjør det til selv, tanker og sinn er hovedårsaken til om det går eller ikke. Det tror jeg, i hvertfall. 
Catharina Adele

Hove

Publisert: 22.04.2012 @ 21:05 Kategori: helg Kommentarer: 10
Hej Hej! Da er søren meg helgen snart over allerede, og jeg har utnyttet helgen for det fulle. I går gikk dagen i ett med vårrengjøring i hjemmet, før jeg øvelseskjørte meg og min kjære mor til Jessheim storsenter. Der handlet jeg litt og annet på yndlingsbutikken Søstrene Grene, også litt klær fra Bik Bok og Gina. Fikk hele en shorts, en topp og et par bukser for 99 kr på Bik Bok. Det kan man like.. Også ble lille jenta litt skjemt bort med en annen shorts og en finfin ring fra Gina, + en lang cardigan og et par sko til "hele" 50 kr hver for seg! Kupp. 

Ellers har det vært avslapping, frukt og godisspising og film som har stått på planen. I dag har treningen vært en gå/joggetur på 14 km i småyr, for å friske opp søndagslatskapen litt. Ellers er det en skikkelig søndag, men kos og baking som står på planen. Håper dere nyter helgen, og gjør dere klar for en strålende ny uke. 

Også et siste bilde for å vise dere baksiden av min nye topp, herlig farge og rygg. Det liker jeg.. 

Nå kan sommeren bare komme! 

Også en siste ting før søndagskosen kan starte for fullt.. Jeg har kjøpt Festivalpass til Hovefestivalen i dag! Woop woop, gladpusekatt. 
Catharina Adele
 

Du er en treningsøkt unna

Publisert: 20.04.2012 @ 17:13 Kategori: helg Kommentarer: 7


Et god humør!

God helg alle sammen! I dag har jeg både vært hos legen, og kjørt på en elg og to mennesker. Etter det var jeg sliten, og hadde et ganske dårlig humør så da tok jeg like så godt bena fatt mot Trento. Takk og lov for det, for humøret steg i takt med antall repitisjoner jeg tok. I dag trente jeg kun for godfølelsen sin skyld, så da ble det 45 min på ellipsemaskin, og mage/rygg trening. Deilig! 

Nå har jeg akkurat gomlet i meg sjokoladesoftis laget av frossen banan, kakao og proteinpulver. Det er etter treningsmaten sin det, ble slukt før jeg engang rakk å tenke tanken på noe bilde. Uansett så er nok ikke den isen der særlig fotogen. 

I helgen har jeg planer om å gjøre minst mulig, og slappe av. Lenge siden jeg ikke har hatt planer nå, så det skal bli godt!
Hører nok mer fra meg senere, men inntil videre ønsker jeg dere alle en flotters fredagskveld. Purr purr.
Catharina Adele 

Onsdagslunsjen

Publisert: 18.04.2012 @ 15:40 Kategori: Oppskrifter Kommentarer: 8

Halvveis til helg, og siste kvelden før eksamensdag. Det vil egentlig si en litt stresset jente, med mange tanker i hodet. I stedenfor sitter en glad jente god og mett etter en sen lunsj. Nemlig en lunsj bestående av pannekaker. Sunne, gluten/sukkerfrie pannekaker. Et ord; moms!Oppskrift

- 1 dl Buchwheat pancake mix
- 1 dl kokosmel/mandelmel/annet mel
- 1 ss fiberfin
- 1/2 ts fiberhusk
-  80 g sukrin
- 2 egg
- 1/3 kesamboks
- litt salt
- Kanel, kardemomme, vaniljeessens eller annet om ønskelig.. 
- Melk/vann til passe konsistens.

Bland sammen, smak til(ta det med ro, du er ikke alene om å spise pannekakerøre..) og stek på middels varme. Gjerne i kokosolje! Jeg lagde mine ganske tykke og små. Server med masse digg pålegg, og NYT. Nam nam :)Vanskelig å ta et delikat bilde av denne smørja her, men er er av av to porsjoner. Skyr, syltetøy u/sukker, gojibær og sjokoladesaus laget av vann, proteinpulver, kakao og søtning. Også må vi ikke glemme fun lighten da. 

Ellers er dagene grå og triste. Vinteren har gjort comeback, eller så kan man bare si at månedene har svitset litt om. Februar kommer litt nå, også var April i Februar.. Eller noe sånt. Men jeg krysser fingrene for at varmen kommer tilbake om ikke alt for lenge. Keep your head up!

Ha en fortsatt strålende onsdag. Nå graver jeg meg ned med litt skolejobb.. Wuho! 
Catharina Adele 

Den følesen

Publisert: 16.04.2012 @ 18:18 Kategori: diverse Kommentarer: 2

Den følelsen du får når du våkner en morgen, uthvilt og med et smil om munnen. Den følelsen du får når du går morgentur, solen skinner og det samtidig begynner å snø. Den følelsen man får når en katt lusker bort til deg, den følelsen du får når du har skrevet 4 sider til eksamen, den følelsen du får når de 4 sidene plutselig blir borte, den følelsen du får når du blir så sur at tårene starter å renne, den følelsen du får når du får lyst til å ødelegge noe, men knuser et glass uten vilje, den følelsen man får når man får en søt melding av kjæresten, og verden plutselig blir lysere. 

Og alle disse følelsene, kan løses med en bit sjokolade. Gjerne dyppet i en mokka-kaffe.. Mmm, smeltet sjokolade.

Hei alle dere søte. Jeg har ikke glemt dere, jeg har bare vært litt i min egen verden. Tok en pause uten å tenke over det, og det var egentlig ganske deilig. Har vært en super påske, med Osloturer og kjærestekos på hytta. Kino, sene frokoster, sol, ski og påskeegg. Forrige uke startet jo egentlig hverdagen igjen, men jeg for min del startet den i dag. Jeg startet nemlig ikke på skolen før på torsdag, og da startet jeg opp med prøve eksamen med en gang. 

Nå er jeg klar for litt rutine i hverdagen igjen, og jeg savner en ordentlig styrkeøkt. De siste ukene har det enten vært så fint vær at det kun har blitt gå/løpeturer ute, med noe styrke hjemme. Kjenner jeg savner vektene, så i morgen er det pån igjen. Smilefjes.

Nå må jeg fortsette å skrive eksamenstekst, den som jeg egentlig hadde kommet langt med som jeg greide å miste, vet du. Den, ja. Den må jeg skrive nå. Kommer sterkere tilbake senere, i mens kan dere kose dere med noen bilder fra Gran Canaria. Sol og varme, ikke mange mnd igjen nuh. 

Fine familien min, - søster som vi savnet å ha med. Bildene er tatt med iphonen, unntatt de to siste. 

Håper alle har hatt en super start på uken. Jeg startet min med en 14 km gåtur, godt for sjel og kropp. 
Catharina Adele

hits